Van jongs af aan ben ik opgegroeid tussen de paarden. Mijn ouders reden allebei paard en een groot deel van mijn familie is hobbymatig of beroepsmatig actief bezig met paarden. Als klein meisje werd ik dus al vroeg besmet met het “paardenvirus” en gebruikte ik onze toenmalige hond Basco (een Duitse Dog) als paard. Toen ik 3 jaar oud was vonden mijn ouders het wat sneu voor de hond worden en kreeg ik mijn eerst pony! Dit was de ervaren B pony Binky waar ik spelenderwijs op heb leren rijden. Daarna heb ik nog 2 andere pony’s gehad. Mijn laatste en meest speciale pony was Nando. Ik heb hem als 4 jarige gekregen en zelf opgeleid naar de Z dressuur en het Z springen. Het was een fantastische leerpony waarmee ik veel successen heb behaald. Bijna alle wedstrijden kwamen we met prijzen thuis, we werden meerdere malen Fries kampioen, behaalden mooie resultaten op NK’s en waren opgenomen in het Rabobank Talentenplan, Hippisch Talenten Centrum en het Jeugdstimuleringsplan. Toen ik te groot voor hem werd is hij verkocht naar Amerika en heb ik de overstap naar de paarden gemaakt.

Op mijn 14e jaar maakte ik de overstap naar de paarden door te beginnen met het Z2 paard van mijn moeder. Hier heb ik veel van geleerd! We gingen binnen een jaar van de L naar de Z dressuur en is hij uiteindelijk ook naar Amerika verkocht. Ondertussen stond de 4 jarige Tequila ook al bij ons op stal en ben ik met haar verder gegaan. Met Tequila ben ik M springen en Z1 dressuur geworden. Daarna volgende vele andere dressuur- en springpaarden waarmee ik veel successen behaalde in beide disciplines t/m het Z springen en ZZ-licht dressuur.

Toen ik 21 jaar oud was heb ik de keuze gemaakt om mij meer toe te spitsen op de dressuur en het springen op een lager pitje te zetten. Nog steeds maak ik graag een sprongetje, maar beide disciplines goed uitvoeren en actief op wedstrijd gaan werd voor mij te veel. De laatste jaren leid ik vooral jonge dressuurpaarden op naar een hoger niveau of help ik “probleempaarden” en revalidatiepaarden. Het op een eerlijke manier opleiden van jonge paarden en het helpen van paarden met fysieke of mentale problemen vind ik het mooiste wat er is en ik hoop daar nog veel mee te mogen doen!

Als kind ben ik door mijn ouders opgeleid om paarden op een eerlijke en vriendelijke manier te trainen en hebben ze veel aandacht besteedt aan mijn houding en zit. Hier ben ik ze nog altijd dankbaar. Dit aspect is voor mij nog altijd essentieel in mijn rijden en de lessen die ik gaaf. In 2008 ben ik in contact gekomen met de Klassiek Rijkunst instructeur en trainer Antoine de Bodt. Van deze man heb ik ontzettend veel geleerd in de jaren dat ik mij hem trainde. Deze kennis en ervaring die ik daar heb opgedaan pas ik nog dagelijks toe! Momenteel les ik bij Rien van der Schaft die heel fijn aansluit bij deze klassieke manier van trainen.

Omdat je in de paardensport nooit bent uitgeleerd heb ik diverse cursussen en opleidingen gevolgd. Ik sta altijd open voor nieuwe dingen en wil graag zo veel mogelijk leren of het goed trainen en houden van paarden.

Opleidingen en cursussen:

  • KNHS Instructeursdiploma Wedstrijdsport Dressuur (niveau 4)
  • KNHS Jurylid t/m ZZ-licht
  • ECO-Coach gespecialiseerd in de fysieke en mentale gesteldheid van ruiters
  • Cursus rijden met ballen en banden volgens de Franklin methode
  • Cursus Trainingsfysiologie van het paard
  • Momenteel volg ik de parttime HBO opleiding tot Revalidatietherapeut voor paarden